En jul i blått, blodrødt og blendahvitt

Vi nordmenn er morsomme, ikke før vi har handlet kredittkortene glovarme under Black Friday drar vi i gang julehandelen og shopper til vi dropper dødslitne ned foran juletreet.

Vi tror NHH’s Aksel Mjøs og hans kone både fanger tidsånden og julas opprinnelige mening når de går i bresjen for å gi veldedighetsgavekort hvor mottagerene selv kan velge hvilket formål de ønsker å støtte. Som rektor Øystein Thøgersen sier til sin egen avis, NHH Bulletin; – Vi ønsker å bidra til mindre svinn og støtte gode formål. KUDOS!

I følge en spørreundersøkelse utført av YouGov på vegne av Danske Bank, handler 850 000 nordmenn så mye at halvparten eller mer av julen finansieres med kredittkort. Det er åpenbart jul med din glede og maksede kredittkort som gjelder… Alt tyder på at altfor mange våkner til skikkelig blåmandag så snart nyttårsrakettene har dalt ned i skjul.

Det er ikke sikkert amerikanske Boeing har tømt kredittkortet, men aksjekursen ligner til forveksling nyttårsrakettenes nedtur og med 50 milliarder i tap sist kvartal blør giganten nå så mye rødt blod at selskapet alene stopper veksten i amerikansk handel. Det er Boeing 737 MAX som skaper problemene. Fly uten flytillatelse er som kjent omtrent like nyttig som julenisser uten gaver, nødtjenester i Nord-Norge uten fly som virker, – eller virkemiddelaktører som verker mer enn de virker.

Fredag går fristen ut for å levere synspunkt på næringsminister Torbjørn Røe Isaksens store ide om å bytte ut dagens jungel av virkemidler med et transparent og brukervennlig system som virker, – og det er på høy tid. Det er på høy tid at flere engasjerer seg i arbeidet med å fornye, forenkle og forbedre et byråkratisk og tungrodd villniss av statlige ordninger som overstiger 20 milliarder norske kroner i året.

Som en vittig sjel har uttalt, i dette huset er rommet for forbedringer så desidert det største rommet

Det gjør ikke saken bedre at Forskningsrådet og Innovasjon Norge rapporterer til ulike departementer og stort sett består av byråkrater som aldri har startet noe som helst. Som vi har nevnt tidligere har Forskningsrådet alene over 30 kommunikasjonsansvarlige og vi hører sjelden fra noen av dem – til tross for at vi har over 20 000 lesere som befinner seg midt i målgruppen.

Vi noterer oss at Dagsavisen i en sleivete karakterbok over regjeringen bommer på satiresjangeren og i stedet gjør et karakterdrap av statsråd Isaksen. Han «jobber mer med å få barn nummer tre enn med å markere seg politisk», skriver de. Vi er uenige og mener at næringsministeren er blant de som har fattet mye og langt fra «virker lei, mett og livstrett» for å sitere noe som strengt talt slett ikke fortjener å siteres. Svennestykket kommer dog først i 2020 da Isaksen vil kunne vise at han makter å effektivisere virkemiddelapparatet eller om det bare blir nye runder med internmøter og ordfekteri.

Vi håper Isaksen innser at det kan være lurt å snakke med aktører som ikke har egeninteresser i å sloss for det bestående, men som genuint vil skape en bedre opplevelse med brukerne i sentrum. Vårt håp er han innser at kunsten å skape nye vekstvirksomheter krever samspill mellom ulike aktører, mer enn å røre alle aktørene sammen i en eneste stor ugjennomtrengelig lapskaus. Du kan lese våre 7 konkrete råd her.

Saudi Aramco, verdens største oljeselskap som nylig gikk på børs verdsettes nå til ufattelige 20 millioner billioner kroner i verdi, så alt tyder på at det fortsatt finnes en fremtid i oljesektoren. Det er faktisk ingen andre bransjer i verden som matcher oljesektoren når det kommer til inntjening. Det er jo også årsaken til at vi her hjemme figurerer på topp i verdens popularitetskonkurranser, og en grunn til å takke alle de som jobber i vår hjemlige oljesektor. Noe også ukas ferske oljeminister, Sylvi Listhaug påpekte da hun ble utnevnt onsdag. Sylvi er åpenbart kontroversiell og enkelte ser blodrødt, selv om dama er blåere enn de fleste. Forresten, hvis du synes det blir litt vanskelig å forholde deg til 1-tall med 18 nuller etter iler vi til med opplysningen om at verdien av Saudi Aramco tilsvarer en elektrisk sykkel til hele jordas befolkning, – og det ville jo vært en gave med mening som også lukket deler av kapitalgapet mellom Ola Nordmann og en gjennomsnittsafrikaner.

Ukas kjedeligste sak står DNB og SHE Community for. I noe som hadde alle forutsetninger for å være et positivt initiativ ment å redusere nettopp kapitalgapet mellom kvinner og menn kolliderer nå gründermiljøet ledet av dyktige kvinner med en storbank som mener vel, men som på veien rotet det til for seg denne uka. Diskusjonen handler om kampanjen She Invest og emneknappen Hun investerer er for likt. Vi opplever dette som storm i vannglass og tror dette løser seg raskt, tross alt er det ikke mer enn noen uker siden hun i en kronikk i Finansavisen støttet DNB’s kamanje. Du kan lese den her.

Nok et eksempel på hvor vanskelig kommunikasjon er! Vi minnes Ole Brumm som kommenterte en av sine blemmer på følgende vis; Det virket så smart inne i hodet mitt, men så skjedde det noe på vei ut. Vi håper DNB og damene løser floken og gjenkjenner at de sloss for det samme.

La oss avslutte med et ektefølt ønske om en riktig god jul og en flott start på det nye tiåret til alle våre lesere. Årets siste innovasjonsblomst sendes Aksel Mjøs og hans kone, – og tre «enere» i følge Dagsavisens terningskastere som vi i InnoMag tvert i mot mener har gjort en betydelig innsats som ministere for henholdsvis næringslivet, digitaliseringsarbeidet og miljøet. Ukas – og tiårets siste innovasjonsblomster går derfor til tre ministre som fortjener et klapp på skulderen fordi de stiller opp, ikke surmaget kritikk og sleivete terningkast. Blomstene sendes Torbjørn Røe Isaksen, Nicolai Astrup og Ola Elvestuen.

Happy Friday – og riktig god jul med grønne glitrende trær og forhåpentligvis blendahvit snø!